Spațiul nu există prin sine însuși. Oricât de surprinzătoare ar părea afirmația trebuie să avem mereu în vedere că el este rezultatul arhitecturii ca mediu pe care noi, designerii, îl construim. El este în strânsă legătură cu asocierea obiectelor independente ce îl constituie și îi oferă formă. Atunci când își asumă un proiect, orice designer are obligația de a face tot ce-i stă în putință să ajungă la cel mai bun rezultat posibil. Există anumite cerințe ce trebuie atinse când vine vorba de designul interior pentru a genera această stare de calm de care vorbeam adineori. Principiile psihologice folosite în designul rezidențial la care apelăm de fiecare dată sunt: RITMUL, ECHILIBRUL și CENTRUL DE INTERES.
RITMUL
Atunci când vorbim despre ritm în design, ne referim la amplasarea anumitor obiecte, texturi ori materiale într-un mod strategic, pentru a oferi un sentiment de stabilitate privitorului. De asemenea, acesta are roul de însoți privirea într-un mod plăcut prin spați ori în momentul trecerii dintr-o încăpere în alta. Un exemplu simplu în acest sens este folosirea aceluiași material ori culoare dominantă în fiecare încapere dintr-un imobil. În acest mod, spațiile vor părea interconectate din punct de vedere cromatic, iar caminul va avea un aspect unitar
ECHILIBRUL
Echilibrul, in designul interior, presupune amenajarea corecta a spațiului din punctul de vedere al compoziției. Astfel, pentru a ajunge la un rezultat satisfăcător, designerul are obligația de a găsi o variantă armonioasă în ceea ce privește amplasarea mobilierului. El trebuie să găsească punctul de echilibru intre simetrie și asimetrie. Un design corect nu trebuie sa fie nici prea simetric, rezultând o compoziție monotonă și previzibilă, dar nici prea asimetric, deoarece ar conduce la o senzație de neliniște sau aglomerare nefondată pentru privitor.
CENTRUL DE INTERES
Centrul de interes este un alt element foarte important în design și nu trebuie ignorat. Acesta are rolul de a scoate interiorul din anonimat, oferind o notă personală, intimă, dar și decorativă unei încăperi. Centrul de interes este cel care va atrage atenția privitorului și, tocmai din acest motiv, de cele mai multe ori, se recomandă proiectarea unui singur centru de interes într-o încăpere în momentul amenajării. Bineînțeles că acest aspect poate varia în funcție de dimensiunea încăperii ori de arhitectura sa.
Făcând o scurtă încheiere trecerii noastre prin procesul imaginării unui spațiu, am putea afirma, fără a greși cu nimic, că ritmul, echilibrul și centrul de interes sunt concepte indispensabile pe care designerul trebuie să le foloseasca la capacitate maximă. Cu ajutorul acestora se poate ajunge foarte ușor la o cale de mijloc, la intersecția dintre nevoile și dorințele clientului și ceea ce inseamnă un design de interior corect construit și satisfăcător din punct de vedere vizual.
Aplicând corect aceste principii în crearea unui spațiu inducem impresia de camin unitar și primitor, în care fiecare dintre noi s-ar simți confortabil.